Чужденците не харесват България като място за живот

Люксембург е най-привлекателен за трайно установяване

България не е привлекателна дестинация за живот за чужденци от страни от ЕС и извън него. Само 1% от населението на страната са граждани на други страни. Това сочи изследване на Евростат за процента на живеещите в ЕС граждани на държави извън общността, пише Сега.

Само 0,9 на всеки 1000 души живеещи в страната ни са от държава-членка на ЕС, а 13,4 на 1000 – от държави извън ЕС.

На 1 януари 2020 г. 23 милиона граждани на държави, които не са членки, живеят в една от държавите-членки на ЕС, което представлява 5,1% от населението на ЕС. В държавите-членки на ЕС живеят 13,5 милиона граждани на друга държава-членка на ЕС, което представлява 3% от населението на ЕС.

Най-висок дял чужди граждани живеят в Люксембург (47% от общото население), най-нисък – в Полша и Румъния. Над 10% от населението са чужди граждани и в Малта, Кипър, Австрия, Естония, Латвия, Ирландия, Германия, Белгия и Испания. За разлика от тях чуждите граждани представляват по-малко от 1% от населението в Полша и Румъния.

В повечето държави-членки на ЕС по-голямата част от чуждите граждани са от страни извън ЕС. Само в Белгия, Ирландия, Люксембург, Австрия и Словакия преобладават предимно граждани на друга държава-членка на ЕС.

Източник: https://www.dunavmost.com/

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар