Нова заплаха: Продължителен КОВИД-19

 Заплахата от „продължителен Covid-19“ е реална и значителна и лечението му трябва да се превърне в „ясен приоритет“ за всички здравни органи, каза директорът на Световната здравна организация за Европа Ханс Клюге, цитиран от London Evening Styandard

Д-р Ханс Клюге каза на брифинг, че макар да няма точни цифри за това колко хора страдат от продължаващи симптоми след коронавирусна инфекция, се смята, че вероятно почти всеки десети се чувства зле и след 12 седмици.

Той обясни, че с развитието на кризата, предизвикана от Covid-19 специалистите и пациентите „са начертали път в тъмнината“ и са описани медицински истории на хора с продължаващи „изтощителни симптоми“, уточнява Агенция Фокус.

„За съжаление, някои бяха посрещнати с недоверие или липса на разбиране“, каза д-р Клюге, добавяйки, че инвалидността след коронавирусна инфекция може да продължи месеци „със сериозни социални, икономически, здравни и професионални последици“.

Той добави: „Трябва да слушаме и да разбираме. Страдащите от състояния след Covid трябва да бъдат изслушани, за да разберем дългосрочните последици и възстановяването от Covid-19. „

Д-р Клюге каза, че въпросът вече е „ясен приоритет“ за СЗО и призова той да стане приоритет за всички здравни органи.

„Нямаме всички отговори. Все още не знаем какъв процент от пациентите имат тези дългосрочни ефекти, но се учим бързо “, каза европейският директор на СЗО.

„Призовавам страните от ЕС и институциите в европейския регион да се обединят като част от интегрирана програма за научни изследвания, използвайки хармонизирани инструменти за събиране на данни и протоколи за обучение“, каза Клюге.

Източник: https://www.dunavmost.com/

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

Абонирай се за новини от 60sekundi.com

Абонирай се за ТОП ПРОДУКТИ И ОФЕРТИ от Bg-Oferta.com

Успешно се абонирахте за получаване на актуални новини

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Новините днес - 60sekundi will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
%d bloggers like this: